Hoera! MHV 90 jaar jong!

2-4 Nieuws

Van kromme takken bij SOS naar hockeysticks bij MHV

Vandaag precies 90 jaar geleden was een bijzondere dag in de gemeente Meppel. Die dag werd onder leiding van Frits van Werven de hockeyclub SOS (Spaar Onze Schenen) opgericht. Nadat met name door de sportleraar De Jong van de HBS, de toenmalige middelbare school, hockey was geïntroduceerd in Meppel gingen steeds meer stemmen op een hockeyvereniging op te richten. Bij gebrek aan hockeysticks werden in die tijd nog weleens kromme takken gebruikt!

Zonder sportleraar De Jong, de eerste voorzitter Frits van Werven (die ruim 26 jaar de kar zou trekken) en zijn eerste bestuur was er geen MHV geweest. MHV inderdaad, dat was de naam die onze club op voorstel van de hockeybond kreeg omdat in 1935 bleek dat er al een andere vereniging met de naam SOS bestond.

De eerste leden van SOS/MHV in 1932 

Van 20 naar 505 leden

De eerste 20 jaar was het behelpen voor MHV. Onze accommodaties waren vaak weilanden bij diverse boeren in Meppel. In 1952 kwamen we op een heus sportpark, Ezinge, terecht. Daar speelden we tot 1976 toen de club verhuisde naar Sportpark Koedijkslanden, in eerste instantie met 2 grasvelden. Tegenwoordig hebben we een semiwaterveld, een zandveld en een jeugdoefenveld genoemd naar ons oudste lid, onlangs 80 geworden, Jaap Zandbergen. Komende zomer wordt ons hoofdveld vervangen. Dat was broodnodig. De voorbereidingen voor de veldvervanging zijn inmiddels in volle gang! In de loop van de jaren zijn flink wat leden aan ons voorbijgetrokken. Waren er bij de start 20 leden, vandaag telt onze vereniging 505 leden! We gaan ons jubileum, samen met de officiële opening van het nieuwe veld kort na de zomervakantie, dus na ons jeugdhockeykamp vieren.

 

Door de jaren heen hebben goede en minder goede sportieve periodes elkaar afgewisseld. De jaren 50 waren een bijzondere tijd. Toen streed MHV, geloof het of niet, mee om de landstitel. Dat doen we nu niet meer, maar het is toch mooi dat we maar liefst 6 senioren/veteranenteams hebben, 19 juniorenteams en 12 jongste jeugdteams. En natuurlijk vergeten we ook onze enthousiaste groep trimhockeyers niet!

 

Hockey =

Dé hockeyformule luidt als volgt: Hockey = knallen op het veld + gezelligheid! Na mijn komst naar Meppel in 2008 en het coachen van het team van mijn zoon werd ik gegrepen door MHV. Eerst in de TC, later in het bestuur waar hard werken, gezelligheid en intensieve discussies elkaar afwisselden. Het meest leerde ik van toenmalig voorzitter Frederiek Westra van Holte die een discussie ooit besloot met ‘dat kan je allemaal wel zeggen, maar uiteindelijk draait het om hockey!’. En zo is het maar net!

 

Ik wens MHV, opstomend naar het eeuwfeest over 10 jaar een mooie toekomst toe waarin iedereen die dat wil kan hockeyen op het eigen niveau. Waarin we op een toekomstbestendige duurzame accommodatie spelen. Waar MHV voor onze spelers en ouders een ‘tweede thuis’ is. Waarin onze eerste teams zich kunnen meten met hockeytoppers van andere clubs. Waarin we prettig samenwerken met andere sportaanbieders in de gemeente Meppel. Waarin ‘Ik Moedig Aan’ niet alleen de naam van een succesvolle aanpak is, maar een vanzelfsprekendheid! Waarin de Coronacrisis een echo uit het verleden is, die we hebben doorstaan door de inzet en loyaliteit van jullie: onze leden, onze vrijwilligers, onze trainers, en onze sponsoren. Samen maken we MHV, laten we dat blijven doen!

 

Namens het bestuur: iedereen van harte gefeliciteerd met 90 jaar MHV!


Olaf Agterbosch

Voorzitter MHV

 
2-4-2022 Algemeen