Historie

Beknopte historie van M.H.V historische foto's


Al bijna honderd jaar wordt er in Meppel gehockeyd. In de jaren twintig van de vorige eeuw werd er onder leiding van dhr. P.A. de Jong (Pa de Jong) door leerlingen van de HBS gespeeld op het terrein achter de schouwburg. Het enthousiasme voor de sport was zo groot dat er bij gebrek aan genoeg hockeysticks, zelfs met kromme takken werd gespeeld.

Dit enthousiasme leidde tot de oprichting van een hockeyclub in 1931. De club kreeg de naam S.O.S. (Spaar Onze Schenen) en ging spelen op een stuk grasland aan de Nijeveenseweg. Omdat bij de hockeybond meerdere verenigingen met de naam S.O.S. aangesloten waren, werd de naam in 1935 veranderd in M.H.V.

Voor de Tweede Wereldoorlog kwam het eerste damesteam een aantal jaren uit in de hoogste klasse van de hockeybond.

Heren 1 (1937)
Zie hier het eerste herenelftal op het terrein van de voetbalvereniging van MSC op het veld aan de Staphorsterstraatweg (tegenwoordig Werkhorst) ter hoogte van het 'ziekenfondsgebouw'. Deze foto dateert uit 1937. Heren 1 is kampioen geworden in hun eerste competitiejaar door een overwinning op H.S.F. uit Frederiksoord. Op de foto. Staand: Eggie Spiker, Jan Hoftijzer, Jan Robert, Tinus Top, Geke Hollema, Bertus Top, Gerard Meeuwes, ?, Bert Arendz, Frits van Werven. Midden: Simon Hofstra, Tony Hilkemeijer, Eggie Beijer. Onder: Gerard ter Braake, Wim van der Werf en Hannie de Bie.

Heren 1 (1948) uitwisseling met Horsham
Dit is het eerste herenelftal van MHV samen met de hockeyers uit het Engelse Horsham op een sportterrein in Meppel. Mogelijk het sportveld van MSC aan de Weerdstraat. Deze foto is genomen tijdens een sportuitwisseling tussen Meppel en Horsham in 1948 die bestond uit voetbal, hockey, atletiek en dammen.

Jaren vijftig
In deze jaren was er een eerste team met o.a. : Gerrit ter Brake, Dikkie Jacobs, Peter van den Hurk, Arend Kreuze, Sybolt Boers, Hanco en Max Tolhoek, met als coach Ab Gerlach. Ze speelden zelfs rond 1958 om het Nederlandse kampioenschap, daar MHV kampioen was geworden van district Noord en moest spelen tegen Oost, Zuid en West, hetgeen geen succes was. Hanco Tolhoek uit dat team en later ook voorzitter (voorheen tandarts op het Kerkplein, nu Oasis) speelde toen in Nederland B selectie.

Het tweede team bestond uit o.a. : Gerhard Hakse, Loek Hartkamp, Wim Arends, Gijs Meines, August Deutman (beroemd oogheelkundige), Rob de Vries, Rudi Brouwer, Tom Papendrecht, Rob van Gennep (uitgeverij van Gennep), Kees Spruit en Riens Hofstra.
Er werk gespeeld op een veld bij de Hoogeveense Vaart net voorbij de boerderij met  de grote rode beuk.

Via diverse graslanden bij boerderijen, kwam de club in later in de jaren vijftig terecht op sportpark Ezinge. Daar bleef M.H.V. hockeyen tot 1976.

Clubhuis "de Keet"
Dit was het voormalige clubhuis van MHV. Dit gebouwtje – bijgenaamd ‘De Keet’ – stond naast het hockeyveld en het honkbalterrein, al rond 1958. De sporters hadden de bouwval zelf vanaf 1965, enigszins opgeknapt o.l.v. Jaap Zandbergen en Rudi Brouwer in 1,5 jaar tijd om tenminste nog iets als onderkomen te hebben. De accommodaties waren toen bepaald niet luxe te noemen. De keet is tot en met de zomer van 1976 gebruikt.

In 1976 vond er een verhuizing plaats naar de huidige locatie op Sportpark Koedijkslanden. Eerst met twee grasvelden, vanaf 1987 met een kunstgrasveld en een grasveld en vanaf 2005 met een semi-waterveld en een kunstgrasveld.

Het aantal leden heeft in de loop van de geschiedenis flink wat schommelingen gekend. Waren voorheen de leden voornamelijk senioren, tegenwoordig hebben de jeugdleden onder de +/- 450 leden de ruime overhand.

Er wordt binnen de club hard gewerkt om deze jeugdleden goed op te leiden en te behouden, zodat de club in de toekomst weer meer seniorenteams kan formeren.

Bronnen: o.a. Oud Meppel

Dit stuk over de geschiedenis van MHV is in opbouw. Voor diegene die een aanvulling in tekst of foto's hebben houden we ons aanbevolen, mail: [email protected]